Home > Isoleren kun je leren

Isoleren kun je leren

Isolatie dak

Hoe goed is de isolatie van uw dak? Een dak met de juiste isolatie zorgt er al snel voor dat u 500 euro per jaar minder hoeft uit te geven aan stookkosten. Dit is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Voldoende reden om hier dus wat extra aandacht aan te besteden. Met een paar simpele maatregelen kunt u de isolatie van het dak verbeteren.  Zo kunt u aan de binnenkant van uw pannendak een damp-remmende laag aanbrengen of extra isolatiemateriaal bevestigen. Heeft u een schuin dak dat nog niet geïsoleerd is? Dan heeft u de volgende drie mogelijkheden:

Isolatie schuin dak

Ten eerste kunt u kiezen voor isolatie aan de buitenzijde van het dak. Deze geeft een goede isolatiewaarde omdat het goed aansluit. Hiervoor moeten de dakpannen wel eerst verwijderd worden, dus het is verstandig dit door een professioneel vakman te laten doen. Ten tweede kunt u ervoor kiezen om het dak van binnenuit te isoleren. Daarvoor koopt u bij de bouwmarkt op de hoek een simpel doe-het-zelf-isolatiesysteem. Ten derde heeft u de optie om de zoldervloer of het plafond van de verdieping onder het dak te isoleren. Dit is echter alleen een mogelijkheid wanneer de zolder zelf niet verwarmd is.

Isolatie plat dak

Heeft u een plat dak dat nog niet geïsoleerd is? Dan zijn er ook meerdere opties. De meest verstandige keuze is om isolatie bovenop het dak te laten aanbrengen en dit af te werken met waterdicht materiaal. Een tweede optie is om waterdichte isolatieplaten te plaatsen op de bestaande dakbedekking. Hier is dan echter weer andere dakbedekking bovenop voor nodig om te voorkomen dat de isolatieplaten wegwaaien. Grind of tegels op deze platen is alleen een optie wanneer de onderste dakbedekking hier stevig genoeg voor is. Een laatste alternatief is isolatie aan de binnenzijde van het dak te plaatsen, tussen de balklagen.

R-Waarde

Hoe goed het materiaal isoleert hangt af van de isolatiewaarde. Deze wordt ook wel R genoemd. Wanneer deze waarde 4 of hoger is, is de isolatie hoogwaardig. Verder kunt u het beste een dun materiaal uitzoeken wanneer de ruimte die geïsoleerd moet worden niet erg groot is. Houd ook rekening met andere eigenschappen van het materiaal, zoals brandveiligheid en de mate van geluidsdemping.

Wanneer u de juiste dakisolatie hebt gevonden kunt u er voor kiezen om de klus zelf uit te voeren. In dat geval betaalt u alleen de materiaalkosten. Een andere optie is om het uit te besteden. Een handige tip is dit tegelijk te laten uitvoeren met een dakrenovatie. De dakbedekking moet er dan immers toch al af.

Wilt u deze dakrenovatie en -isolatie uit laten voeren door een erkend vakman? Neem dan contact op met ons.

 

« Terug naar pagina overzicht