Home > Finish Profiles – De voor- en nadelen van verschillende dakplaten

Finish Profiles – De voor- en nadelen van verschillende dakplaten

sandwichpanelen dakpanplaten

Dakplaten bestaan in verschillende vormen, maten, kleuren en materialen. Om de beste keuze voor te vinden voor het doel dat jij ermee hebt, staan hier de voor- en nadelen met betrekking tot duurzaamheid, uiterlijk en meer eigenschappen van verschillende soorten dakplaten op een rij.

Golfplaten

Golfplaten hebben een simpel, niet heel esthetisch uiterlijk. Het voordeel is wel dat golfplaten goedkoop in de aanschaf zijn. Verder zijn golfplaten duurzaam, omdat ze het ongeveer 50 jaar volhouden. Daarbij overleven ze veel weertypen en zijn ze brandwerend.

Sandwichpanelen

Deze panelen hebben hun naam te danken aan een broodje. Nou ja, ze hebben wel wat weg van boterhammen waar iets tussen zit. De vergelijking komt voort uit het feit dat er isolatiemateriaal tussen twee panelen zit in een sandwichpaneel. Sandwichpanelen zijn eigenlijk twee golfplaten met daartussenin isolerend materiaal. Dus sandwichpanelen isoleren beter dan golfplaten en daardoor ook iets duurder. Ze zullen echter wel een besparing van je stookkosten opleveren. Er bestaan tevens sandwichpanelen die niet de golfplaat-look hebben. Die zijn dan ook een stuk mooier dan golfplaten en vaak weer een stukje duurder.

Dakpanplaten

Dakpanplaten zijn dakplaten die op dakpannen lijken, wat je waarschijnlijk niet zal verrassen. Deze platen zijn gemakkelijker te leggen dan dakpannen, omdat ze niet één voor één neer hoeven te worden gelegd. Op delen van een waar veel plotseling verschil in hoogte ontstaat, zoals bij dakkapellen, is de plaatsing wel lastiger. Ze zien eruit als echte dakpannen, maar zijn een goedkoper. Over het algemeen zijn ze gemakkelijk te onderhouden, omdat ze vaak een beschermend laagje bevatten. Echter kunnen ze wel wat doffer worden na verloop van tijd. Wat ook anders is bij dakpanplaten dan met dakpannen is dat je door neerslag meer geluidsoverlast kunt ervaren bij dakpanplaten. Verder kan er aan de onderkant van een dakpanplaat condens ontstaan. Dit kan wel worden voorkomen door bepaalde folie eronder aan te brengen. Veel dakpanplaten zijn ook geïsoleerd, wat je isolatiemateriaal en energiekosten kan schelen.

 

« Terug naar pagina overzicht