Home > De dakgoot vervangen doet u zo!

De dakgoot vervangen doet u zo!

Dakgoot vervangen

De bladeren vallen weer van de bomen, het regent en het is koud, kortom: herfst. Toch vallen lang niet alle bladeren op de grond, en dat kan problemen opleveren. Vallen bladeren in de dakgoot, dan kunnen er rottingsverschijnselen ontstaan, met behoorlijke schade als gevolg. Is er weinig onderhoud aan de dakgoot gepleegd, dan kan het zelfs zijn dat de dakgoot vervangen moet worden. Hoe u dit het beste kan aanpakken, leest u hier.

Verwijder de oude dakgoot

Verwijder eerst de oude dakgoot en de ophangbeugels. Controleer of de daklijst rot is, en vervang deze zo nodig. Zorg dat de daklijst zo is bevestigd dat de dakbedekking een stukje boven de dakgoot uitsteekt. Zet alles vervolgens in de grondverf.

Monteren van de nieuwe dakgoot

Begin nu met het monteren van de beugels. Begin aan de kant waar de regenpijp komt. Maak een draadje vast aan de eerste beugel. Het andere uiteinde van het touwtje moet u vastmaken aan de laatste beugel. Zorg dat de laatste beugel hoger ligt dan de eerste beugel. Een vuistregel die u kunt gebruiken is: 5 mm verhoging per meter. Nu de eerste en de laatste beugels zijn bevestigd, kunt u aan de hand van het touwtje, de rest van de beugels op de goede hoogte bevestigen.

Schuif nu de goot in de beugels. Door de klemmetjes dicht te buigen zet u de goot vast. Aan de kant van de regenpijp moet de goot helemaal klem komen te zitten. Bij de rest van de beugels is het verstandig om spelingsruimte te laten ter grootte van een halve wasknijper. Zo kan de goot bij warm weer nog iets uitzetten.

De verschillende gootdelen kunt u aan elkaar verbinden met behulp van moffen. De spiezijde van de mof moet richting de regenpijp wijzen. U kunt het afschot controleren door wat water in de goot te gooien. Mocht niet alles goed weglopen, dan kunt u de beugels iets verbuigen.

Maak nu de regenpijp op maat. Om de 1.5 meter moet een beugel op de muur worden bevestigd. Schuif hier de regenpijp in. Ook hier moet speling over worden gelaten, behalve bij de middelste beugel. Zet de middelste beugel er omheen.

Het kan erg lastig zijn om een ronde buis recht af te zagen. Daarom kunt u schilderstape om de buis draaien, dan bent u verzekerd van een rechte lijn.

Aansluiten op riool?

Heeft u een groot dak? Dan moet u uw regenpijp op het riool aansluiten. Bij kleine daken is dit niet direct een vereiste. Een optie bij kleine daken is bijvoorbeeld een grindgat. Hierbij laat u de regenpijp uitkomen in een kuil van 50cm diep die gevuld is met grof grind. Deze moet wel minimaal 1 meter van de muur verwijderd zijn. Een andere optie is om de regenpijp aan te sluiten op een regenton. Zo hebt u altijd water bij de hand om de tuin mee te besproeien.

Om te voorkomen dat de regenpijp verstopt raakt, kunt u een bolrooster plaatsen in de opening van de regenpijp.

« Terug naar pagina overzicht